pocetna strana - o sarajevskoj petoj gimnaziji - kontakt

 

Historijat – Peta sarajevska gimnazija*

*Preneseno sa zvanicnog skolskog websajta

 

Peta sarajevska gimnazija se nalazi u opstini Centar (koja je I osnivac skole) od 1969. godine. Skola je nastala kao nasljednica stare sarajevske Uciteljske skole koja je rasformirana sa nastankom gimnazije.

Petu gimnaziju osnovala je Općina Centar nakon odluke o ukidanju Učiteljske škole jer je ostao veliki broj neupisanih đaka, a i veliki broj profesora koji su radili u Učiteljskoj školi ostao je bez posla. Ta odluka donesena je tokom ljeta 1969. godine, a upis je počeo tek u avgustu.

Upisano je 14 odjeljenja u gimnaziju općeg smjera. S obzirom da su profesori općeobrazovnih predmeta uglavnom prešli iz Učiteljske škole, gdje su kriteriji bili veoma visoki i s obzirom na činjenicu da nije bilo selekcije kod upisa u gimnaziju - prirodno je da se ta selekcija izvršila tokom školovanja, tako da su do mature stigla samo tri odjeljenja. Upravo zbog činjenice da su se u Petu gimnaziju upisali svi neupisani đaci - bilo je na početku njenog rada velikih problema i to je razlog što su nas prozvali "kaubojskom gimnazijom". Ali, kako se Gimnazija razvijala, u njoj se zaposlio mlad i perspektivan kadar koji je učio profesorski zanat od svojih starijih kolega.

Peta gimnazija postajala je sve više respektabilna vaspitno - obrazovna ustanova, posebno od 1971. godine, kada je pored općeg smjera osnovan i jezički smjer. Program za jezički smjer uradio je Aktiv profesora stranih jezika u saradnji sa PPZ-om, a zbog svoje aktivnosti u ovaj smjer su se upisivali najbolji učenici. Škola je bila opremljena. Imala je sve potrebne kabinete sa učilima, dvije fonolaboratorije za učenje stranih jezika, daktilo - kabinet za učenje daktilografije, a u okviru programskog sadržaja učila se i stenografija.

Ubrzo je došlo do reorganizacije školstva, do formiranja velikih školskih centara jer je to, kažu, bilo racionalnije. Tako se Peta gimnazija udružila sa Stenodaktilografskom i Grafičkom školom.

Neposredno pred rat škola je imala 100 profesora i 1500 učenika. Agresija na BiH dovela je do osipanja i kadra i učenika. Škola je izmještena provremeno u prostorije Škole za primjenjene umjetnosti i tu ostala za vrijeme rata. Način organizacije nastave je bio specifičan, ali profesori su najviše doprinijeli organizaciji te nastave i njenom nesmetanom odvijanju. Nastava se odvijala po hodnicima, podrumima, stanovima od Dobrinje do Bentbaše, ali ni za trenutak nije prekinuta.

Naša škola je trenutno podstanar Osnovne škole " Fatima Gunić ". Dislocirana je na teritorij Općine Novi Grad s obzirom na potrebe te općine i broj stanovnika. Što se tiče prostora u Učiteljskoj školi, on je racionalno iskorišten.

Nadamo se da će se izdraditi nova zgrada na koju čekamo desetljeće. Plan za izgradnju je tu, a ono što fali su finansijska sredstva. Nova zgrada bi bila dom Pete gimnnazije i Dobrinjske gimnazije i zajedno bi imala naziv Gimnazija Novi Grad.

Možda nam se posreći. Možda nam uskoro naprave novu zgradu da možemo raditi normalno. Učenici i profesori ove škole su to zaslužili.Nazad na pocetnu stranu!- - - * * * - - -


PETA GIMNAZIJA SARAJEVO
(Istorija - PDF)

- - - * * * - - -

pocetna strana - o sarajevskoj petoj gimnaziji - kontakt

 

© igman interactive | www.igman.com